Als u op vaste tijden wilt werken

Als in praktijk blijkt dat een opdrachtgever/klant een vrije werker niet de vrijheid wil of kan geven die bij het concept vrije werker hoort, zal de vrije werker als uitzendkracht moeten worden ingeschaald waarbij de daarbij behorende tarieven gaan gelden, inclusief de looninhoudingen en premies die daarbij horen. Een payrolconstructie behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Onder bepaalde omstandigheden is het wel mogelijk vrije werkers in te zetten op vaste tijden. Dat kan het geval zijn als vrije werkers worden ingezet voor het bemannen van bijv. een beursstand of als telefoonwacht. In dat geval wordt er een pool van vrije werkers voor dat desbetreffende project gevormd, waarbij met de vrije werkers een principerooster wordt vastgesteld met voor elk moment ook een reserve. Op die manier behouden de vrije werkers de mogelijkheid om van het rooster af te wijken omdat dan de reserve kan invallen. In de praktijk is dit tot nu toe altijd goed gegaan.

tegengaan van verdringing van 'echte' banen

Als in praktijk blijkt dat een vrije werker steeds op vaste tijden komt werken gaan we er bij InDat van uit dat de vrije werker het werk net zo goed in loondienst kan doen en vinden wij dat een vrije werker geen reguliere arbeidsovereenkomst in de weg mag staan.
InDat zal de opdrachtgever/klant dan, als de vrije werker dat ook wil, voor de keus stellen:

  1. de opdrachtgever biedt de vrije werker een arbeidscontract aan voor zoveel uur als hij/zij in de praktijk blijkt te komen werken. Een fee vraagt InDat daarbij niet.

  2. InDat trekt de vrije werker terug.

  3. De vrije werker wordt omgezet naar uitzendkracht en krijgt het daarbij behorende loon en wordt bij een uitzzendbureau ondergebracht. InDat trekt zich dan eventueel terug of leent u in als uitzendkracht.

Als u als uitzendkracht of in loondienst werkt, mist u vermoedelijk alle flexibiliteit van de vrije werker: U zit vast aan een van te voren overeengekomen werkperiode en kunt niet uw werktijden bepalen.

Over het werken als vrije werker valt nog veel meer te vertellen; wilt u meer weten, klik dan op de onderwerpen hieronder.